Ανέκαθεν οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χαρακτηρίζονταν από έντονη συναισθηματική φόρτιση. Οι περισσότεροι τις ταυτίζουν με συναισθήματα χαράς, ελπίδας, αγάπης, ζεστασιάς, αισιοδοξίας, γιατί θα έρθουν κοντά με αγαπημένα πρόσωπα, θα προσφέρουν και θα πάρουν φροντίδα και αναγνώριση, θα διασκεδάσουν, θα απολαύσουν αγαπημένα φαγητά και γλυκά. Υπάρχει, όμως, και μία μερίδα ανθρώπων, που οι συγκεκριμένες γιορτές τους δυσκολεύουν πολύ και τους φορτίζουν με άγχος, νεύρα, θλίψη και μελαγχολία. Γιατί;
Η απάντηση βρίσκεται στον τρόπο που έχει συνδεθεί η γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μέσα στον ψυχισμό σας. Όταν τις γιορτές τις συνδέουμε με αμέτρητα «πρέπει» και καταναγκασμούς, όταν υπερφορτώνουμε το πρόγραμμα μας με πάρα πολλές υποχρεώσεις και δεν φροντίζουμε καθόλου τον εαυτό μας, όταν δεν ακούμε τα προσωπικά μας «θέλω» και τις πραγματικές μας ανάγκες, είναι αναμενόμενο να θέλουμε να περάσουν σαν νερό αυτές οι δύο εορταστικές εβδομάδες, για να «γλυτώσουμε από τα βασανιστήρια».
Ιδιαίτερα φέτος στη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης, όπου τα εισοδήματα μας έχουν περιοριστεί κατά πολύ και κυριαρχεί η αβεβαιότητα για το μέλλον, είναι επιτακτική η ανάγκη να αγκαλιάσουμε περισσότερο τους εαυτούς μας και να μας «ακούσουμε» σε σχέση με το τι πραγματικά επιθυμούμε, για να περάσουμε συναισθηματικά ζεστά τις γιορτές. Για αυτό και…..
• Αντικαθιστούμε από το λεξιλόγιο μας το «πρέπει» και το «δεν μπορώ να μην…» με το «θέλω», «μου κάνει καλό να…», «θα προτιμούσα», «επιλέγω να μην…»
• Κάνουμε λίστα προτεραιοτήτων βασισμένη σε πραγματικές μας συναισθηματικές και υλικές ανάγκες. Θα έχουμε πάντα ως γνώμονα, τι καλό θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας και στα αγαπημένα μας πρόσωπα, όχι για να μας αξιολογήσουν οι «τρίτοι» θετικά και να ακολουθήσουμε την «μάζα», αλλά για να περάσουμε καλά.
• Θα δρομολογήσουμε πράγματα με βάση τα χρήματα, που διαθέτει η «τσέπη» μας….τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο…..ούτε θα μπούμε να μιζεριάσουμε με την οικονομική κρίση και να στερηθούμε «άδικα», αλλά ούτε θα λειτουργήσουμε σαν να μην υπάρχει η οικονομική διαφοροποίηση και αλλαγή φέτος. Δεν είναι τα υλικά αγαθά που φέρνουν την ευτυχία και την πληρότητα…αλλά η «προσφορά».
• Κατανοούμε, ότι τα μηνύματα που προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για το πώς περνούν ιδανικά τα Χριστούγεννα οι οικογένειες, είναι τεχνάσματα για να προβληθούν και να ενισχυθούν κάποιες επιχειρήσεις.
• Φροντίστε να μην περάσετε μόνοι σας τις γιορτές. Ακόμα και να είστε μακριά από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, μην απογοητευτείτε… υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες για να τους χαρείτε.
• Αποχαιρετώντας το 2013 κάντε μία ανασκόπηση της χρονιάς, όχι για να βαλτώσετε στα λάθη και στις επιλογές που δεν κάνατε, αλλά για να καλωσορίσετε το 2014 με ελπίδα και αισιοδοξία. Μην ξεχνάτε, ότι έχετε στην φαρέτρα σας ένα πολύτιμο όπλο….την «γνώση». Έχοντας καταλάβει τι καταφέρατε καλά και τι όχι το 2014, θα καταφέρετε να βάλετε στόχους για το καινούριο έτος πιο κοντά στις δυνατότητες σας και στις επιθυμίες σας.
Συγγραφείς: Αθανασιάδου Μαρία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου